Onderhoud van jouw (kostbare) metaaldetector
- DJ Laan
- De blog van Detectiespecialist D.J. Laan
- 29 okt. 2024
-
248views
Onderhoud van jouw (kostbare) metaaldetector
Tsja, daar valt best wel wat over te vertellen.
Wij ruilen honderden detectors per jaar in en als je dan zou zien wat wij soms binnenkrijgen begrijp je gelijk wat ik bedoel.
Soms ruilen we namelijk metaaldetectors in die nog heel recent (jong) zijn en er al niet meer uit zien. Nooit noemenswaardig schoongemaakt en flink beschadigd. Een andere keer ruilen we een detector in van 20 of 25 jaar oud die er nog prachtig uit ziet.
Ik hoor je al denken; die is dan zeker nauwelijks gebruikt.
Maar nee, de detectors waar ik op doel zijn namelijk intensief gebruikt en altijd goed onderhouden.
Zeer regelmatig, zo niet na elk zoekavontuur, schoongemaakt en deels gedemonteerd om zand en/ of prutresten te verwijderen.
Ik wil je een specifieke situatie noemen van een wat oudere man die in een kustplaats woonde. Hij had een fraaie Fisher 1280X die hij uitsluitend en in het seizoen bijna dagelijks uitliet op het zoute Noordzeestrand. Na elke keer zoeken werd de detector keurig afgespoeld en met een zachte doek drooggemaakt. Achter de bank lag een kleedje en daar lag de detector altijd, droogde die mooi op en lag ie goed beschermd zo zei de man. Om door een ringetje te halen maar wel zo’n 20 jaar oud. Regelmatig schroefde hij de schijf los, verwijderde het zand tussen de ring en de aansluitlippen van de zoekschijf en smeerde het afdichtrubber van de batterijbehuizing na het schoonmaken licht in met zuurvrije vaseline. De detector werd ingeruild en bracht gewoon goed geld op.
Een ander verhaal. Van een heel serieuze zoeker ruilde ik ooit een Tesoro Bandido II in. De man ging altijd op de fiets erop uit en had van de tweedelige steel op zeer professionele en fraaie wijze een driedelige gemaakt. Zag er subliem uit. Een speciale tas beschermde de detector tijdens zijn vele rondzwervingen. We ruilen de detector in en de man kocht een andere detector.
Zijn inruiler, een plaatje met toen nog een hoogglans glimmende goudkleurige driedelige steel werd al snel verkocht, niet zo verwonderlijk toch?
Met garantie natuurlijk want zo doen we dat bijna altijd.
Binnen drie maanden was de nieuwe klant met de “oude” Tesoro terug, de detector deed het niet meer… Ik snapte er door de telefoon niks van, totdat ik ‘m zag…
De detector zag er niet uit, de steel was gemêleerd zilver en goudkleurig van de vele krassen en kale plekken en ook typestickers op de kast waren zwaar beschadigd. De detector deed het inderdaad niet meer.
“Wat heb je ermee gedaan” vroeg ik ‘m! De (jonge) man reed brommer en als hij op pad ging “knoopte” hij zijn detector met behulp van een spin om zijn tank en reed zo naar zijn zoekplekjes.
Al stuiterend en rammelend werd de detector zo vervoerd.
Toen ik de kast open maakte ontdekte ik toch mijn grote verbazing dat de printplaat compleet gescheurd was, hoe is het mogelijk! Nog nooit eerder gezien!
De Tesoro was in één klap total-loss want een nieuwe printplaat kostte meer dan de occasion detector had gekost.
Sommige detectors worden vrijwel nooit schoongemaakt. De kunststof delen krijgen dan langzaam de kleur van de aarde en zijn niet meer goed schoon te maken.
Ook het schoonmaken van de aansluiting van de schijf met de ondersteel is erg belangrijk. Tijdens schoonmaken kom je namelijk ook andere dingen tegen. Misschien moeten er rubbers worden vervangen of misschien dreigt er iets stuk te gaan.
Wordt er langere tijd niet gezocht? Haal de batterijen eruit of zorg dat de accu (‘s) goed opgeladen zijn, check dit elke ongeveer 3-4 maanden.
Het kopen van een metaaldetector is vaak een flinke investering.
Wil je jouw detector lang netjes en 100% in orde houden? Maak ‘m dan regelmatig goed schoon, droog ‘m af en berg ‘m droog en stofvrij op.
Zo ga je zorgvuldig en verantwoord met jouw investering om en loop je weinig risico op defecten of sterke waardedaling.