ClickCease

Een verkeerde metaaldetector is snel gekocht!

Een verkeerde metaaldetector is snel gekocht!

De Beste Metaaldetector

In de afgelopen bijna 41 jaar is het mij al heel wat keren gevraagd: Welke detector is het best of welke detector zal ik kopen? Inmiddels zijn we een beetje allergisch geworden voor woorden die eindigen op “st” en “ste”. Om die reden verkopen we bij Detectiespecialist D.J. Laan dan ook niet de beste, duurste of diepst zoekende metaaldetector. Dit laten we liever over aan concullega’s die deze woorden wel veelvuldig gebruiken.

Het Samenstellen van een Wensenpakket

Het is voor ons altijd een uitdaging om iemand een metaaldetector te verkopen dat precies past bij zijn of haar wensen. Juist omdat een “starter” vaak nog wat moeite heeft met het exact omschrijven van specifieke wensen en eisen, helpen we hem of haar graag bij het samenstellen van het wensenpakket. We stellen hierbij dan vragen zoals: 

  • Waar ligt jouw interessegebied?
  • Waar denk je te gaan zoeken?
  • Hoe zit je in elkaar, ben je iemand die er graag alles uitzoekt of ben je bij wijze van spreken allergisch voor handleidingen?
  • Wat vind je leuk?
  • Wat vind je belangrijk?
     

Amateur Archeologen

Veel mensen zijn geïnteresseerd in de oudheid en zou je onder amateur archeologen kunnen categoriseren. Alles wat oud is intrigeert ze, ongeacht hoe kostbaar deze vondsten dan ook zijn. Wat is het voor voorwerp? Wat voor materiaal is het? Waar werd het voorwerp voor gebruikt? Wie zou dit object ooit verloren hebben? Niet zelden raken deze detectoristen zo geboeid door hun eigen bodemvondsten dat ze zich aansluiten bij plaatselijke of regionale archeologische, historische of oudheidkundige organisaties. Het P.A.N. wordt bijvoorbeeld geraadpleegd of er wordt een lidmaatschap aangegaan met De Detector Amateur of met The Coinhunter Company.

Als je op zoek gaat naar verloren objecten op akkers waar ook veel ijzervervuiling is, heb je een detector nodig die gevoelig is voor kleine, laag geleidende objecten. Om met name die objecten goed te kunnen detecteren heb je een detector nodig die (ook) op een redelijke hoge frequentie werkt.
Een tweede belangrijk aspect is de reactiesnelheid van de detector. Hoe snel herstelt de detector van het afwijzen van een ijzeren voorwerp om het goede (non-ferro) object luid en duidelijk te detecteren. Op een met ijzer vervuild terrein is een detector met een hoge reactiesnelheid van essentieel belang!
 

Militariazoekers

Militariazoekers interesseren zich bovenmatig in alles wat met de eerste of tweede wereldoorlog te maken heeft. Deze detectoristen duiken de geschiedenisboeken in of struinen het internet af, op zoek naar informatie over wat precies waar gebeurd is. Vervolgens speuren ze verschillende locaties af waar toestemming verkregen kan worden om te gaan zoeken met een metaaldetector.

Militariazoekers zijn vaak op zoek naar grotere objecten zoals helmen, bajonetten en veldflessen. Vaak zijn dit objecten van koper of aluminium die op grotere diepte liggen. Voor het optimaal zoeken naar dit soort objecten, gaat de voorkeur uit naar een detector dat (ook) op een lage frequentie werkt.


Strandzoekers

Weer een andere groep detectoristen zoekt graag op het zoute strand. Deze mensen hebben dan een detector nodig dat geschikt is om op een nat, zout strand te kunnen zoeken. Dit is misschien makkelijk gezegd, maar vergt best wel wat onderzoek. De meeste detectors zijn hier namelijk niet geschikt voor. Ze gaan dan enorm tekeer, de gevoeligheid moet helemaal worden teruggedraaid en de prestaties verdwijnen als sneeuw voor de zon.

(Zout) strandzoekers geven veelal de voorkeur aan een Multi-Frequent functionerende metaaldetector. De detectors die zijn voorzien van een Multi-Frequent techniek en daardoor op meerdere frequenties tegelijk werken presteren buitengewoon goed op het natte, zoute strand.


Multi-IQ Technologie

Met deze drie verschillende doelgroepen (amateur archeologen, militaria- en strandzoekers) heb ik eigenlijk nog maar enkele categorieën genoemd en beschreven. Ondanks ze erg uiteenlopend lijken, zegt mijn mening en ervaring juist het tegenovergestelde.
In 2017 kwam de eerste Minelab metaaldetector met Multi-IQ technologie op de markt: De Minelab EQUINOX 600/800. In 2020 volgde de VANQUISH serie, welke voorzien is met dezelfde Multi-IQ technologie. Een eigenschap van deze Multi-IQ technologie is dat deze detectors uitermate geschikt zijn om onder elke omstandigheid optimaal te kunnen functioneren. Het biedt de mogelijkheid om op meerdere frequenties tegelijk te zoeken, waardoor de detectors zowel gevoelig zijn voor kleine, laag geleidende objecten als voor de grote, diepliggende objecten met een hoge geleidingswaarde. Bovendien zijn zowel de VANQUISH als de EQUINOX snelle metaaldetectors. Dit houdt in dat op een stuk grond waar veel ijzer ligt, de juiste signalen goed en krachtig worden weergegeven terwijl ijzer weg gediscrimineerd wordt.

Nu we dit volledig uitgelegd hebben, kunnen we concluderen dat zowel de amateur archeoloog als de militaria- en strandzoekers op hun wenken bediend worden met een Minelab VANQUISH of EQUINOX. Juist door de geavanceerde Multi-IQ technologie zijn deze metaaldetectors multi-inzetbaar en daardoor geschikt voor deze verschillende doelgroepen.  

 
Lees hier meer over de Multi-IQ technologie van Minelab

Aanbevolen accessoires